tiistai 18. marraskuuta 2014

Kokemuksia ja tutkimuksia luonnosta

Mielestäni Luontopolkua Eteenpäin-työpajan kaltaisista palveluista on paljon apua nuorille, sillä se tuo uutta tietoa ja taitoa, sekä parhaimmassa tapauksessa herättää kiinnostuksen luonnossa liikkumiseen, ja tarjoaa samalla hyvän harrastuksen, josta hyötyy sekä keho että mieli! Itselleni kurssilla oleminen on ollut voimaannuttava kokemus, ja se on tuonut mukanaan virkeyttä ja aktiivisuutta omaan arkeen. Työttömille nuorille juuri tälläinen palvelu joka yhdistää urasuunnittelun ja luonnossa oleskelun, saattaa olla ponnahduslautana parempaan arkeen, ja samalla selkeyttää tulevaisuuden suunnitelmia uusien kontaktien kautta.

                   Tiedepuolta
Japanissa luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksia on alettu tarkemmin tutkimaan lääketieteellisesti viime vuosien aikana. Lääkärit voivat Japanissa jopa kirjoittaa reseptiksi potilaalle metsäkylpyjä eli shinrin-yokuja. Myös Iso-Britanniassa ja Australiassa luonto yhdistetään vahvasti terveyteen ja hyvinvointiin. Meillä Suomessa luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutusten huomioiminen hoitomuotona on vielä vähäistä, mutta tulevaisuudessa toivottavasti tähän asiaan saataisiin muutos!

Jo pelkästään näköaistin kautta luontoympäristön näkemisellä on tutkittuja vaikutuksia. Tutkimusten mukaan esimerkiksi sairaalan potilaiden on todettu toipuvan nopeammin, kärsivän vähemmän leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita sekä käyttävän vähemmän särkylääkkeitä jos potilaalla on ollut mahdollisuus nähdä luontoa sairaalan ikkunoista (R.S Ulrich, 1984). Myös toimistotyöntekijöiden stressitasoon tämän on tutkittu vaikuttavan positiivisesti , samoin myös vankien sairastelujen määrään (E.O Moore, 1981).
Ajolinjojen vierelle istutettujen puiden, ja viheralueiden on tutkittu vähentävän autonkuljettajien stressiä, verenpainetta, sykettä ja hermostomuutoksia (R Parsons, 1998).

 Luonnossa oleilun terveysvaikutukset:

  • 10 minuuttia: verenpaine laskee.
  • 20 minuuttia: mieliala kohoaa.
  • Tunti: tarkkaavaisuus paranee.
  • Kaksi tuntia: elimistön puolustusmekanismit virkoavat.
  • Kolme päivää kestäneen metsäkävelyn vaikutukset tappajasolujen määrässä ja syöpää vähentävien proteiinien määrässä kestivät yli 7 vuorokautta, jopa 30 päivää retken jälkeen sekä merkittävästi alensivat stressihormonien määrää. Lisäksi retket alensivat merkittävästi verenpainetta ja veren sokeriarvoja. Retket lisäsivät elinvoiman tunnetta, sekä vähensivät masennuksen, vihan, väsymyksen ja huolestuneisuuden tunteita.
Lähde: Nippon Medical School


Hyvinvointivaikutuksilla on myös merkittävää taloudellista arvoa, jotka syntyvät sen aineettomista ja aineellisista hyödyistä. Esimerkiksi Suomen kansallispuistoissa vierailijoiden on laskettu tuottavan 10 euroa jokaista euroa kohti, jonka valtio on sijoittanut luontokeskuksiin ja retkeilypalveluihin.

Lainaus Sitra.fi sivuston julkaisusta

-Joonas

0 kommenttia:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

Jump to TOP